knowledge 
center
village

2 tsp.

Cinnamon

1 cup

Sugar

2 tsp.

Oil

2 tbsp.

Salt

naming 1.png
view 11.png
site
site

Site Name: village farm

Address: harisal road, Semadoah, Maharashtra, INDIA.

Type: mostly plain having light topography.

Area: 3.5 acres

s

local material

light topography

views

w

losing cultural value

local crafts

community values

0

connecting people

community spaces

 animals husbandary

t

technology

traditional beliefs

BAMBOO CENTER

The primary concept in creating a bamboo center was providing a space where the locals can access various resources and experient on the advance technologies.

This space serves as the best t4echnology hub for the community and a mode of advancement.

ADMIN BLOCK

The admin was the heart of the center as it had the waiting room as well it had the live workshop zones which was a multi-use place and can be converted into the museum depending on the necessity.

WORKSHOPS BLOCK

Workshops were mainly semi-open spaces that helped the villagers to practice on the art they have inherited from generations and also pass it on to the next generation.

 This served as a main community bonding space.

ADMIN_SECTION BB.png

The main entrance giving an expression of merging into the surrounding

view 1.png

The whole building is a series of courtyards forming the central circulation spine.

Courtyards help in creating a pathway to organize the complex requirements of the administrative and craft environment.

The pathways are the focal gestures to attract the public and guide then in the building creating various volumizing experiences in the interiors.

courtyards

2 tsp.

Cinnamon

2 tsp.

Oil

workshop detail S.png
workshop detail R.png
workshop detail P.png
EXTERIOR WALL DETAIL
ROOFING AND COLUMN DETAIL
GUTTER DETAILS

section showing the internal spaces

2 tsp.

Oil

workshop detail V.png
workshop detail U.png
workshop detail T.png
DETAIL SHOWING THE WALL CONSTRUCTION
MANGLORE TILE  DETAILS
THATCH ROOF DETAIL
PIVOTED WINDOW DETAIL

section focusing on the levels and the working spaces

The museum is an important part as it provided space to local craftsmen to assemble and share their craft. This transformed the project from a mere exhibit to a cultural exchange and craft promotion center and also created a space where the visitors can experience and learn the local crafts.

live exibition

2 tsp.

Oil

DETAIL SHOWING THE WALL CONSTRUCTION
MANGLORE TILE  DETAILS
THATCH ROOF DETAIL
PIVOTED WINDOW DETAIL

Majorly the closed areas opened into the semi-open spaces which created a flow of air and the experience of a connecting space.

2 tsp.

Oil

DETAIL SHOWING THE WALL CONSTRUCTION
MANGLORE TILE  DETAILS

The central courtyard is a museum and can be converted into the living exhibition space which can cater to live craftsmen working at the same time.